Dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko

Od 9. do 14. travnja u Zagrebu će se održavati dani kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko. S obzirom da sam veliki ljubite kulture ove zemlje, nadam se da ću naći vremena da osjetim dašak Afrike, berbera, Maroka i da se mislima vratim u dana prekrasnog putovanja po Maroku.

Skoura Oasis

Ova manifestacija prvo je predstavljanje Kraljevine Maroko u Hrvatskoj i dio je truda koje ona ulaže u proces povezivanja civilizacija i zbližavanja naroda. Eh, kada bi bila prilika i sama bih rado još jednom u Maroko, a rado bih povela ekipu sa sobom koja je željna istraživanja destinacije. Za one koji nisu bili u Maroku, pozivam ih da pročitaju neki od mojih postova s prošlogodišnjeg putovanja i dojmova iz Maroka:

Sitno do putovanja u Maroko
Posljednje pripreme za Maroko
Uvod u marokansku avanturu
Sve je počelo u Fezu
TOP 10 Maroka by Posvudusha
13 dana i 2100 km po Maroku (1. dio)
Great Times in Morocco
Some Fez photos
Chechaouen Blues
Trekking Ligue 2013 (and a bit of Morocco)

U Danima kulture, gartronomije i obrtništva Kraljevine Maroko Zagrepčani i posjetitelji grada imat će priliku tijekom tih pet dana upoznati se s tradicijskim zanatima i obrtništvom Kraljevine Maroko u atraktivnim šatorima na Oleander terasi hotela Esplanade: tradicionalni marokanski načini obrade kože, keramike, galanterije, obrada srebra, nakita i izrada pokućstva (svijećnjaci, tepisi, ogrlice i slično). Uz to, bit će i prilike za vidjeti i kako se obrađuju terakota pločice, vezovi, barkorez, a sudionici manifestacije će moći i isprobati tetoviranje kanom.

Na manifestaciji će se moći i kupiti suveniri, kaftani i ostali karakteristični proizvodi Kraljevine Maroko.

U sklopu manifestacije,  od 9. do 14. travnja će se održavati i posebne obrtničke radionice na Sajmu obrtništva na Zagrebačkom velesajmu te 13. i 14. travnja na Trgu bana Jelačića.

Nadam se da će ova jedinstvena je manifestacija tijekom koje hrvatski građani mogu naučiti nešto više o ovoj magičnoj zemlji bogate tradicije, baštine i kulture, nagnati mnoge da već na sljedeće putovanje krenu prema Africi i upoznaju prekrasne marokanske pejzaže, ukusnu kuhinju, običaje, berberski život i kulturna blaga.

Tijekom Dana kulture održat će se revije poznatih svjetskih dizajnera poput Meriem Belkhayat, jedne od najpoznatijih i čuvenih marokanskih dizajnerica kaftana. Tradicionala marokanska odjeća koja ženama predstavlja naslijeđe i kulturu, a nosi se u svim prigodama. Rađena prema svjetskim, dizajnerskim trednovima s dodirom tradicije, posebno će se predstaviti hrvatskim modnim znalcima. Modna legenda Yves St. Laurent učinio je kaftan odjećeom za elite, počevši ih dizajnirati za klijente s Manhattana. Uz Meriem, hrvatskim ljubiteljima mode, predstavit će se još jedan poznati marokanski dizajner, Albert Oiknine, koji je najfinije materijale i tkanine optočio swarovski kristalima i učinio kaftan poželjnim odjevnim predmetom.

Palastgarten Menara MARRAKECHPhoto: Pavilijon u Menara vrtovima

U sklopu tjedne manifestacije Zagreb će ugostiti i svjetski priznatu pijanisticu iz Maroka, Ritu Saher. Poznata pijanistica i dobitnica brojnih nagrada, klavir je počela svirati sa sedam godina, u Zagrebu će pridonijeti predstavljanju bogastva i susretu klasične glazbe i tradicionalne marokanske umjetnosti.

Hrvatski građani imat će jedinstvenu priliku u kušanju tradicionalnih marokanskih jela i upoznavanju njihove gastronomije. (Ovaj dio mi se najviše sviđa 🙂 )

Njegova Ekselencija Moulay Abbès El KadiriPhoto: Njegova Ekselencija Moulay Abbès El Kadiri

Leave a comment