TOP 10 MAROKA BY POSVUDUSHA

Da vas odmah razuvjerim u startu – ovo nije 10 najboljih stvari koje preporučuju vodiči, ovo je top 10 by Posvudusha. Tijekom dvotjednog putovanja, koje je očito prekratko da se vidi čitav Maroko, doživjela sam zaista prekrasne prizore od onih pejzažnih do urbanih. Svaki kutak koji smo posjetili imao je nešto posebno zbog čega ga vrijedi pamtiti osobito kada me uz njih vežu sretni i nasmiješeni trenuci s prekrasnim ljudima.

Ovdje donosim izbor 10 destinacija koje zaista smatram da treba doživjeti. Ali, naglašavam, to je samo moj osobni stav s kojim se ne morate složiti i sigurna sam da će svatko pronaći svojih top 10 na istom ovakvom putovanju. Da krenemo…

TOP 10 MAROKA

1. Grad Fez – njega sam već spominjala, ali s obzirom da se u njemu ima mnogo toga za vidjeti (poput poznatih štavionica kože) ostavljam ga za posebnu priču.

2. Starorimski grad Volubilis – nalazi se u okolici Meknesa. Predstavlja jedno od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta i danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a (od 1997.), a sve to prvenstveno zbog dobro očuvanih mozaika koji se posebno ističnu nakon što kiša padne (o.a. samo što ne svijetle!). Ako pogodite savršen dan, kao što je bio nama (nije bilo vruće i nebo je bilo čisto), tada ćete uživati u razgledu. Zaista ima prekrasnih i dobro očuvanih dijelova poput mozaika u nekoliko vila, mogu se vidjeti ostaci tradicionalnih preša za maslinovo ulje, a posebno su bili zanimljivi ostaci tradicionalnih hammam (kupališta) od kojih su neka bila javna, a neka i privatna (i mi smo zasjeli u njih, ali bez vode. Mašta radi svašta). Mi smo imali odličnog vodiča koji nam je sve slikovito objasnio. Volubilis je navodno bio naseljen od strane trgovaca iz Kartage još u 3. stoljeću prije Krista, dok je pod Rim potpao oko 40. godine.

3. Chefchaouen –  ovaj prekrasan gradić nalazi se na obroncima planine Rif, a ime je dobilo po „dva vrha“ ispod kojih se nalazi. Veza sa Španjolskom ovdje je očita, jer vrlo je vjerojatno da će vam se trgovci obratiti na španjolskom jeziku i čini se kao da ga gotovo svatko koristi. Grad je osnovan 1471. godine kako bi se ovdje okupljali Berberi koji su išli u pohode na Španjolsku. Grad se širi dolaskom muslimana i židova koji su izbjegli iz Granade 1494. godine te su zapravo oni zaslužni za bijele fasade, male balkone i popločane krovove. Iako nekada obojane u zelenu boju, danas su svi prozori i vrata ofarbani u plavo po čemu je Chefchaouen i poznat.

Grad pohodni mnogo turista pa je tako i izbor smještaja velik. Rekla bih da turisti dolaze iz nekoliko razloga: da uživaju u opuštenoj atmosferi, istražuju Rif i odlaze na treking, i posljednje čak najpoznatije – ovdje je vrlo jednostavno nabaviti marihuanu. Ova regija glavni je proizvođač kanabisa u Maroku, a berberi koji ga uzgajaju i sami su konzumenti (vjeruju u ljekovita svojstva, o da!).

4. Molulay Idriss – Iz Volubilisa je moguće vidjeti grad Moulay Idriss koji među zeleno-smeđim brdima izgleda poput deve na obzoru. Ovo je zapravo simpatično mjestašce u kojem do nedavno turisti ne-muslimani nisu smjeli noćiti. Grad je dobio ime po Muhamedovom praunuku Moulay Idrissiju koji je došavši u Volubilis u 8. stoljeću osnovao dinastiju Idrissida. U srcu grada nalazi se njegova grobnica, a ako se popnete poviše nje pred vama će se otvoriti prekrasan prizor grada sa zelenim krovom džamije u središtu.

5. Merzouga i jahanje na devama do Erg Chebbi – Oni koji su jednom probali jahati devu možda neće biti oduševljeni ponovnom “vožnjom”, ali mene ovakve stvari uvijek iznova oduševljavaju (i nažuljaju). Merzouga je posljednje mjesto dokle vodi asfaltirana cesta, nakon toga samo pijesak pa tko god dođe u ovaj kraj hvata se ili džipa, motora ili deve ili čak daske za bordanje. Nedaleko od Merzouge nalazi se jedna od dvije najpoznatije dine – Erg Chebbi visoka gotovo 160 metara! Odavde idu mnoge karavane i organizirani izleti u pustinju. Mi smo uz jahanje na devama prenoćili u berberskom kampu, spavajući u šatorima. Ujutro smo dočekali izlazak sunca iznad Alžira. Po meni je ovo MUST SEE izlet u Maroku.

6. Dolina i kanjon rijeke Dades – kanjon rijeke Dades zanimljiv je zbog svojih gotovo nadrealnih oblika stijena koje se nadvijaju nad kanjonom. Vožnja kanjonom je također avantura, jer nakon desetaka serpentina očekuje vas i nagrada – pogled s vrha (iz restorana). Cijelom dolinom razasuti su kasbasi načinjeni od cigli od blata i zapravo cijeli kraj pruža vam stotine prilika za izvrsne fotografije. I mjesto Skoura nalazi se u ovom dijelu. U dolini Dades mi smo posjetili i kasbah Amridil iz 17. stoljeća koji se nalazi na marokanskoj novčanici od 50 dirhama.

7. Skoura – oaza tisuće palmi – Nekada je Skoura bila mjesto gdje su Tuarezi nakon dva mjeseca hoda donosili u karavanama zlato i mirodije. Tu su ih iskrcavali te se isto pretovarivalo na mule i magarce i odnosilo dalje prema Fezu. Danas je komercijalnu ulogu preuzelo mjesto Ouarzazate. Mi smo ovdje odsjeli u jednom tradicionalnom kasbahu  napravljenom od blata, ali ipak uređenom za prenoćiti. Volim ovakva mjesta jer djeluju istinito i kao da zaista odišu prošlošću, ponekad zaboravljenom. Naravno, imali smo priliku popeti se na vrh kasbaha odakle se proteže fascinantan pogled na oazu i Atlas – rekla bih masterpiece prirode.

Eh da, palme su iznimno važne za stanovništvo ovog područja pa i država i lokalna uprava (Kulturni centar Skoure) potiču stanovništvo da zadrže tradiciju starih obrta (izrade kojekakvih predmeta od palminog lišća), ali i očuvaju uzgoj datulja.

8. Atlas – Zašto sam dodala Atlas u svojih TOP 10 MAROKA? Pa kada sam birala putovanje u Maroko želja mi je bila popeti se na njegov najviši vrh Toubkal (4168 m), no kako je već bilo odviše hladno i snijeg je napadao, morali smo odustati od tog nauma (da ne nosimo previše odjeće). Ipak, nismo ne posjetili Atlas. Atlas smo prešli dva puta: 1. put je to bio Srednji Atlas na 1907 m, a 2. put je to bio Visoki Atlas gdje je Garmin Kamele 5 zabilježio (ako se dobro sjećam) 2250 m. To je trenutno i moj osobni visinski rekord 🙂 (nisam skijaš pa ne znam što je 3000 m). Dakle, htjedoh reći, Atlas me ostavio bez daha. Ta masa, te boje, taj mozaik kanjona… kako se samo priroda poigrala. Kako li ću samo jedonog dana doživjeti Himalaju!? Već sada me steže oko srca…

9. Ait Ben Haddou – Ovaj kasbah zaštitio je UNESCO, a kada ga doživite shvatite i vrijednost ovoga grada. Svega nekoliko obitelji živi unutar zidina (doduše bez struje jer nije moguće sprovesti kablove, a da se ne našteti vizuri grada), a koje će vas po dogovoru i primiti da prenoćite kod njih (dakako uz plaćanje). Ulazak u grad također se naplaćuje, ali iznos je zanemariv. Put do vrha vodi kroz ponegdje uske i vrludave ulice koje se uspinju do nekadašnje žitnice na samome vrhu. Ovdje osim (AWESOME) pogleda, puše i tako snažan vjetar da osjećate da se možete nagnuti, a da vas isti pridržava. Vjerujem da smo svi uživali u ludostima koje smo gore izvodili, a tko nije probao ne zna što propušta. (Bit će i slike s vrha!) U Ait Ben Haddou prenoćili smo kod jedne obitelji koja nas je zaista prekrasno primila, a spavali smo posvuda, čak su i oni spavali vani kako bismo mi bili na toplome (iako sam htjela spavati vani, na kraju su najhrabrije Lana i Mateja čuvale terasu 🙂 ). Doduše kad ideš na putovanje poput ovoga, onda si spreman na spavanje u svim uvjetima.

10. Marakesh – još jedna košnica za sebe koja zaslužuje svoju posebnu priču. Osim kaotičnog prometa i gotovo nemogućeg prolaska do grada, stara medina i šoping na najpoznatijem trku El Fna je neizostavan. Uostalom, zato i dolazite u Marakesh. Na slici se vidi pogled s jednog od kafića koji okružuju trg. Nadam se da će mi se pružiti prilika za još jedan posjet, jer tako mi nedostaje ona jedna fotografija!

Teško je u samo deset fotografija opisati sve ljepote Maroka koje doživite. Teško je reći što vam se možda neće svidjeti i što nikako ne treba propustiti. Maroko je zaista poseban, ako volite prirodu i avanturu uz dodatak arapskog štiha, onda je ovo destinacija koju morate posjetiti. S arapima vam nikada nije dosadno pa čak ni pri kupovini suvenira od svega nekoliko kuha za što ćete se morati dobro potruditi.

Ostali vezani tekstovi:

Sve je počelo u Fezu
Uvod u marokansku avanturu
Posljednje pripreme za Maroko
Sitno do putovanja u Maroko
Trekking experience from Morocco 2012

Advertisements

One thought on “TOP 10 MAROKA BY POSVUDUSHA”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s