U susret MedoTreku

Danas je zaista bio prekrasan dan i tko je htio kvalitetno iskoristiti nedjelju, sigurno je ustao dovoljno rano da se spremi, pripremi nešto za jelo i opali put pod noge. Mi se odlučili za laganu šetnju Medvednicom.

sljeme6Još uvijek razmišljam gdje mi je pamet bila kad sam se prijavila za treking utrku MedoTrek. Da vas odmah riješim užasa – idem šetati, a ne natjecati se. Nakon današnje šetnje, mislim da će mi Medvednice nakon sljedećeg vikenda zaista biti dovoljno za ovu godinu. Ipak, koliko god je lakše mentalno učiti, i fizičko učenje (stjecanje kondicije i koje kakve pripreme) za sobom nose nešto više znoja, otkucaja srca i viši krvni tlak (bolu u mišićima je zanemariva jer uvijek možete odustati). Dakle, tješim se da je svima u početku bilo teško, ali da se trud isplati – nešto radi osobnog zadovoljstva, nešto radi zdravlja.

medvedgrad1Karta Medvednice je spremna, oprema je dostupna, kondicija kakva-takva-nikakva, ali nadam se da će i posljednjih dva mjeseca trčanja poslužiti. Današnja šetnja do Kraljičinog zdenca i potom do Medvedgrada bila je ugodna. Vrućina se već i sada osjeća u šumi, ali svakako je bolje nego na asfaltu. Jedino razočaranje dana je Medvedgrad.

Medvedgrad – kava s pogledom?

I dok se izdaleka činilo obećavajućim pa čak ni sitnih 15 kn nije bilo teško za izvaditi, ušavši u prostore kule na Medvedgradu, ne možete, a da ne osjetite razočaranje. Vlaga je podigla farbu, osiguranje (ograda) na vrhu je upitna, svjetla kako u kojem hodniku, a nešto što je možda nekada bila vitrina za eksponate stoje razbacane na samom ulazu. Pogled prema podrumu, također nije obećavajući. Razočarana sam. Iako to nije najveći problem grada Zagreba, jer bitno je da imamo krasne fontane i nekoliko žutih crta koje zovemo biciklističkim stazama, ulice grada čak ne mogu ni usporediti s onima na Kubi koliko su loše, nasip koji vrvi šetačima i trkačima nema niti jednu fontanicu gdje bi se čovjek mogao napiti vode (dok u istu gledamo), Bundek je obećana zemlja samo odabranim ugostiteljima, smetlište Jakuševac postao je dom stotinama ptica i tko zna, možda ga se nećemo smjeti ni riješiti jer će ornitolozi zaključiti da je ono vrlo važno hranilište… Ah, krenula sam od Medvedgrada.

medvedgradŽalosno je da prostor od povijesnog značaja za Zagreb, turističko odredište, osim što vam naplati ulaz, sva sreća što imaju wc, ima za ponuditi nekoliko suvenira koje nažalost gospodične ne znaju prodati. Vi biste sjeli i popili nešto? Može, ali samo ako se odlučite za kavu iz aparata ili se ponijeli nešto sa sobom, a znate li koliko gore ima prostora za prekrasan kafić s pogledom? Pa nek onda kava bude 15 kn pa da svako malo dođemo na Medvedgrad, a ne jednom u deset godina.

medvedgra

No, kako god bilo, lijepo je kad zaboravite na sve te probleme, a priroda i šuma zaista mogu napuniti baterije i povratiti onaj elan koji se tako brzo topi tijekom radno tjedna.

sljeme2Priroda zna biti čudna, ali uvijek će raditi za čovjeka dok god je on poštuje. Nevjerojatno je kako samo zvuk potoka ispire zaokupljene i opterećene misli, šumski zrak kao da širi pluća, a zelenilo opušta oči. Ne izbjegavajte prirodu samo zato što ste lijeni 😉 Sada, bez opterećenja, bez očekivanja, mislim da sam spremna za MedoTrekk – kažu da je Brutala.

sljeme

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s