WAKEBOARD VIKEND AVANTURA

ENGLISH VERSION: MY FIRST WAKEBOARD ADVENTURE

Čula sam za vodeni sport wakeboard i znala sam da ga ima u Hrvatskoj, ali da ću stati na board u Varždinu to mi nije bilo ni na kraj pameti.

Sasvim spontano travel-buddy Lana predložila je vikend na varaždinskoj šljunčari koja je uređena kao kupalište. Danas je to službeno Aquacity Varaždin u okviru kojeg je i ugostiteljski objekt (prilično skup, kažu lokalci), uređena sportska igrališta (koja ne djeluju kao da su uporabi), wc i sasvim pristojno uređeno kupalište. Ono što je nama bilo posebno zanimljivo jest wakeboard zona u okviru Aquacity-ja.

Wakeboard (cable wakeboard) je zapravo najsličnij snowboardu – skijaš ima dasku (board) na koju je privezan vezovima te u ovom slučaju koristi vodenu površinu za boardanje ili ti skijanje. Skijaš se dakako drži za ručicu koja je privezana na sajlu koju vuče električni motor. Wakeboard dionica – lift za skijanje na vodi može biti kružna ili pravocrtna (dvosmjerni). Brzinom vožnje, ovisno o iskustvu boardera, upravlja osoba u wakeboard parku. S obzirom na vlastito iskustvo i primjere ostalih sudionika, wakeboarding je iznimno jednostavan za naučiti i već kroz nekoliko vožnji uglavno svim stanu na noge i uživaju u vožnji po vodi. Iz razgovora s instruktorom Matijom saznali smo da stranici unatoč jezičnoj barijeri (uvjeravam vas da Matija odlično priča engleski) prije nauče boardati od domaćeg stanovništva kojima ni puno vještije objašnjenje na hrvatskom jeziku nekako nije dovoljno. A kažu da smo sportska nacija!? Ne marite za godine, jer ovo zaista mogu svi isprobati – i mladi i stari!


Iskusni boarderi izvode kojekakve vratolomije, od skokova, vožnji unatrag, okretnima… što god im padne napamet spremni su isprobati. Ako je wakeboard park dobro opremljen vrlo vjerojatno će imati i vodene rampe koje će iskusni boarderi moći koristiti za dodatne atrakcije i skokove.

Varaždinski aquacity je odlična zamjena za more, osobito ako niste u prilici, bez novca ste ili vam je more daleko. S obzirom na ljetne vrućine, odlično je osvježenje i za Zagrepčane koji mogu Jarun ili Bundek za promjenu zamijeniti izletom prema Varaždinu.

Kakav je osjećaj voziti se? Odličan kad znate da su vam konkurencija mnogo mlađi od vas, a zaista svatko to može probati! Ono što priznam jest da činjenica da se čovjek poprilično naguta vode kod čestih padova, koji mogu biti nezgodni i bolni. Ipak, hrabri ne odustaju i uživaju u još jednoj vodenoj aktivnosti.

Wakeboard je iznimno mlad sport – pojavio se 1984. Godine. U Hrvatskoj je wakeboard popularan posljednjih nekoliko godina te postoji nekoliko liftova: u Poreču, na otoku Krku i Pagu, a za sada imamo lift i u Aquacity Varaždinu i ponovo se postavlja na Jarunu.

Cijena wakeboarda u Varaždinu je 50 kn za 15 minuta vožnje (odnosno 100 kn za pola sata). Dobro je što svo vrijeme ne morate odmah iskoristiti već možete u nekoliko navrata. Za početnike je učenje i prva vožnja besplatna. Lift radi svaki dan od 12-20 sati. Dakle, samo još jedna aktivnost za isprobati!
I još nešto. Ako niste baš u kondiciji, onda svakako očekujte upalu mišića. Ja je evo imam drugi dan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s