MALDIVI – IDILA INDIJSKOG OCEANA

ENGLISH VERSION: MALDIVES – THE IDYLLIC INDIAN OCEAN

The sunny side of life – Sunčana strana života – to je moto turističke zajednice Maldiva. Tirkizni koraljni grebeni, bijele pješčane plaže i palme… zvuči kao kliše iz tropa, ali tako zaista i jest.

Photo by Conrad Maldives The Over Water Spa

Potaknuta čestim komentarima na Facebook stranicama Posvudushe kad god je u pitanju egzotična fotografija morala sam istražiti Maldive i saznati koju informaciju više radi vas, ali i radi sebe.
Kako predstaviti Maldive? Vrlo jednostavno. Rekla bih – odlučite li se za odmor na Maldivima, ovdje vam zaista nitko neće zamjeriti ako cijeli dan odlučite sjediti na plaži, pijuckati koktele i čekati gotovo savršeni zalazak sunca iznad Indijskog oceana. Da, tako nekako zvuči odmor na Maldivima!

Maldivi su arhipelag od nekih 1190 koraljnih otoka smješteni jugozapadno od Sri Lanke u Indijskom oceanu. Glavni grad je Male u kojem živi i većina od cca 350,000 stanovnika, muslimanske vjeroispovjesti. Glavne gospodarske grane su turizam i ribarstvo (tuna). Nacionalna valuta je rufiyaa (100 laari).

U ovom velikom arhipelagu, naseljeno je 200 otoka dok se na njih 99 nalaze odmarališta. O povijesti otoka lokalno stanovništvo moći će vam ispričati nekoliko legenti i mitova, ali činjenica je da se Maldivi po prvi puta spominju već u 1. stoljeću, a jedna od priča povezana je i sa stvarnim događajima iz 16. stoljeća kada je stanovništvo odbilo napad Portugalaca. Maldivi su dva puta proglašavali republiku (posljednji put 1968.), a neko vrijeme su čak bili sultanat. Prvo odmaralište sagrađeno je davne 1972. godine.

Maldivi čuvaju svoju kulturu i običaje, ali su otvoreni uvijek prema novim stvarima. Obilazak otočja koje naseljava lokalno stanovništvo dat će vam uvid u život na Maldivima, život koji ovisi o moru i gdje ljudski odnosi mnogo znače. Na ovakvim otocima mogu se kupiti i lokalne rukotvorine.

Ja osobno nisam neki tip od klasičnog odmora pa mi je uvijek bitno, što još mogu raditi na destinaciji. Što zaista ovdje možete raditi? Od izleta nudi vam se obilazak otoka na kojem živi lokalno stanovništvo, odlazak na „djevičanske otoke“ gdje ljudska noga rijetko kroči te postoji mogućnost odlaska u ribolov – Big Game Fishing i na krstarenje u potrazi za delfinima, plivanje s kitovima. Za one koji traže aktivniji odmor, oduševit će podatak da su Maldivi raj za surfere! Vrijeme velikih valova je od lipnja do rujna kada pušu jugozapadni monsuni. Uz surfanje, windsurfing, kitesurfing, dopušteni su i svi drugi vodeni sportovi poput jedrenja, jet-skija, skijanja na vodi, vožnje katamaranom, parasailing i dakako snorkeling i ronjenje!

E sada, zašto biste zapravo željeli doći ovdje. Za mnoge je pravi razlog isključivo opuštanje i odmor, a resorti kakvi se ovdje nalaze upravo pružaju sve to uz dodatak spa i wellnessa uz mirise kokosovog ulja. Za totalni oporavak duše i tijela morat ćete samo zaboraviti na telefon i vezu s ostatkom svijeta, jer zašto kvariti ovakav odmor ikakvim vijestima. Jesam li rekla da mnogi ovdje dolaze na medeni mjesec?

Obzirom da nisam još imala prilike skoknuti na Maldive, a sigurna sam da će i za to doći vrijeme, ostavljam vam uz idilične fotografije sretnika koji su bili u raju, a koje često (i prečesto) gledate u televizijskim reklamama.

Dheebu Dhivehi Mee, Old Maldivian Folk song:

 In horizon of the vast Indian Ocean grow green palms
This is my homeland, this is the Maldives
From the clear blue seas, we grow like pearls,
This is my homeland, this is the Maldives

Želite li zaista uživati na Maldivima, budite brži od globalnog zatopljenja i podizanja površine mora. Naime, svi atoli arhipelaga do visine su 1,2 metra iznad površine mora pa podigne li se more, nestat će i ovog malog raja.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s