I ODOŠE NA OLIMPIJSKE IGRE U LONDON!

ENGLISH VERSION: AND OFF THEY GO TO THE OLYMPIC GAMES IN LONDON

Jedva čekam početak Olimpijskih igara. Hrvatski sportaši danas lete za London, a ja sam svoje favorite i dva posebna Olimpijca pozdravila i zaželjela im svu sreću. Tko zna, možda se i vidimo u Londonu!

Nakon što smo na Olimpijske igre u Peking poslali Zlatka, lijepo je za znati da će u hrvatskoj olimpijskoj rukometnoj vrsti u Londonu biti rukometni bratitići i Zlatko i Lidija Horvat koji su moji posebni favoriti. Jeee! Osjećaj je predivan, jer kad znate da je ovakav događaj prvi vrhuncu karijere svakog sportaša, a zlatna medalja ono čemu se svi nadaju, kako im ne bismo držali fige sretnice!? Tim više što su se cure rukometašice po prvi puta uopće plasirale na Olimpijske igre, dok muška rukometna repka već ima iskustava, a čini se ako medalja nije zlatna, onda je nikakva (Atlanta 1996., Atena 2004.) .

Rukomet za muškarce je u program Olimpijskih igara prvi puta uključen 1936. godine, ali nakon te godine tek je ponovo pridružen olimpijskim sportovima 1972. na OI u Münchenu. Rukomet za žene se prvi put održao u Montrealu 1976. Hrvatska je dva puta osvajala zlato, dok je (ako niste znali)  i reprezentacija bivše Jugoslavije osvojila čak dva zlata (1972. U Münchenu i 1984. u Los Angelesu) i broncu (1988. u Seulu).

Olimpijske igre London 2012

Olimpijske igre počinju za samo 4 dana – 27. srpnja. Inače, na programu Igara uvršteno je 26 sportova, a održat će se natjecanja u 300 sportskih disciplina, na ukupno 34 sportska borilišta. OI London očekuje sudjelovanje oko 10500 sportašica i sportaša te 6000 pratećih službenih osoba iz 205 zemalja svijeta. Hrvatsku će u Londonu predstavljati čak 110 sportaša u 18 sportova.

Dakle, sada znate koje ću sportove pomno pratiti i za koga ću najglasnije navijati. Sretno svim Olimpijcima!

OLIMPIJSKI KRUGOVI

Najpoznatiji symbol Olimpijskih igara koji predstavljaju pet naseljenih kontinenata. Tri kruga su gore, a dva dolje I tim redom: plavi – Europa, crni – Afrika, crveni – Amerike, žuti – Azija, zeleni – Australija. Ove boje su izabrane jer svaka država svijeta na svojoj zastavi ima barem jednu od ovih boja.

Photos:

Olimpijska torta Sretno Zlatko i Lidija!

Olympic medals: London 2012 Olympic medals designed by British artist David Watkins. The Olympic medals disk circular form is a metaphor for the world. The front of the medal always depicts the same imagery at the summer Games – the Greek Goddess of Sport – ‘Nike’ – stepping out of the depiction of the Parthenon and arriving in London.

Mascot Wenlock and Mandeville: Athletes and local children first on completed track Picture taken 03.10.11 by David Poultney for LOCOG Pictured London2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s