KOPENHAGEN – DANAC ZA LJETNO OSVJEŽENJE

Na svom putu prema Skandinaviji, Kopenhagen je grad koji mi je nekako uz Stockholm ostao u lijepom sjećanju. Zapravo to je grad koji me u mnogočemu podsjetio na Amsterdam, ali ga nije nadmašio!

Kopenhagen je glavni grad Danske, zapravo je glavni grad najstarijeg kraljevstva na svijetu, a ima i najmodreniju podzemnu željeznicu. Kako pamtim Kopenhagen? Meni su u sjećanju ostale vedre boje luke Nyhavn što je zapravo i najčešći motiv s razglednica kao i kip male sirene. Den lille havfrue, kako je Danci nazivaju, zaštitni je znak grada postavljen 1913. godine, a nalazi se na sjeveroistočnoj strani Nyhavna. Dakako, pisac Hans Chirstian Andersen najpoznatiji je Danac!

Malu je sirenu prema nalogu pivara (i mecene) Carla Jacobsena, napravio kipar Edvard Eriksen. Kip je visok 1,25 m. Lice sirene je preslika primabalerine Ellen Price koja mu nije željela pozirati gola pa je tijelo kipar izradio prema tijelu svoje supruge Eline.

Hm, što još? Sjećam se da smo bili u jednom finom restoranu gdje su posluživali organsku hranu, a imala sam priliku probati nekoliko vrsta sireva po kojima je Danska i poznata. Mljac!

Rekla bih da su Tivoli i Christiania su dva najzanimljivija dijela. Tivoli – najpoznatiji zabavni park Europe nastao je 1843. godine i nalazi se u samom središtu grada. Ovdje je zabava zajamčena, a redovito ga posjećuju i mladi i stari, i domaći i strani turisti.

Christiania je slobodna komuna, zapravo kvart od nekih 1000 stanovnika. Ima poseban status te je upravljana posebnim zakonom. Kontroverza je u tome što je ovdje bila dopuštena trgovina i konzumacija marihuane. U Freetown Christiania, kako još nazivaju ovaj kvart, živi mnoštvo alternativaca, slobodnjaka, umjetnika, kreativaca općenito, a mnogi žive upravo od svojih djela. Iako je prostor nekadašnje vojarne koju se naselili hipiji 1971. tada zaista bio slobodan grad, danas je situacija malo drugačija pa njegovi stanovnici moraju plaćati porez, troškove vode, struje i druge komunalije.

Ono što mi je bilo totalno cool jest činjenica da je Kopenhagen spojen Øresundskim mostom sa švedskim kopnom i gradom Malmöm (od 2000. godine). Izgleda nevjerojatno iz zraka jer na jednom dijelu cesta ponire ispod površine mora!

Sve u svemu, Kopenhagen je zanimljiv grad. Zapravo žao mi je što nisam više vremena provela tamo, ali i ono što sam vidjela, ulice kojima sam prošetala, ostale su u lijepom sjećanju. Zar je uopće potrebno spominjati da je Kopenhagen grad bicikala i dobre noćne zabave!?

Kada otići? Ljeto je upravo najljepše vrijeme, jer će vam za razliku od naših visokih temperatura pružiti pravo osvježenje na ugodnih 20-ak stupnjeva.

This slideshow requires JavaScript.

Photo credit: Øresund most/Olga Caprotti_flickr, ostale slike: Sandra Bortek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s