KAKO DO JEFTINIH AVIONSKIH KARATA?

Ako često ne putujete, možda niste upoznati s nekoliko malih trikova koji vam mogu pomoći da pronađete jeftinije avionske karte.

Bez obzira kada biste željeli putovati i koju destinaciju želite posjetiti, avionsku kartu uvijek možete rezervirati preko turističke agencije, ali i tada samostalno možete istražiti postoji li bolja ponuda i postoji li nešto što vam u agenciji nisu predložili.

Evo nekoliko dobrih savjeta svjetskih putnika:

1. Budite fleksibilni u odabiru termina putovanja. Ponekad je bolje prilagoditi godišnji avionskoj karti, a na kartu godišnjem odmoru. U ovom slučaju pratite akcije aviokompanija, uvijek možete brzo reagirati.

2. Birajte polazak u toku tjedna i izbjegavajte značajnije datume. Iako je ponekad bilo od značaja u putovanje uključiti i vikend, više to nije slučaj. Ono što će vam olakšati potragu za jeftinijim prijevozom je svakako izbjegavanje datuma (pa čak i tjedana) blagdana i praznika kao što su novogodišnji blagdani, Uskrs, i izbjegavanje vrhunca sezone zemlje koju posjećujete.

3. Provjerite letove iz udaljenijih ili manje popularnih zračnih luka. Iako svi volimo kretati iz nama najbliže zrakoplovne luke, ponekad je mudro izbjegavati to pravilo. Mnoge zračne luke dobro su povezane sa svim većim gradovima i svojim putnicima omogućavaju parkiranje vlastitog automobila u krugu zračne luke po povoljnoj cijeni. Zapravo po cijeni koja putovanje iz druge zračne luke činij povoljnijom od one bliže. Tražeći željeni let iz udaljenije zračne luke, moguće je pronaći cijenu avionske karte nižu i za nekoliko stotina eura!

4. Planirajte unaprijed. Opće je poznato pravilo – što se kasnije sjetite kupiti kartu, skuplje ćete je platiti, a pitanje je hoćete li u posljednji tren pronaći mjesta na željenom letu. Za daleke destinacije ponekad je preporučljivo kupiti kartu i nekoliko mjeseci unaprijed.

5. Povratna karta. Kupnja povratne karte ili karte za bilo koji oblik kružnog putovanja može biti isplativija i ponekad jeftinija od karte u jednom smjeru.

6. Pratite akcije avio kompanija. Nije na odmet primati obavijesti aviokompanija ili turističkih agencija specijaliziranih za prodaju avionskih karata. Na taj način ćete biti pravovremeno obaviješteni o postojećim akcijama i povoljnim cijenama karata.

7. Praktičnost ručne prtljage. Preporučljivo je putovati s manje prtljage, osobito ako nju možete ponijeti sa sobom u avion i dakako ako vam je upravo toliko dovoljno za putovanje. U ovakvim slučajevima, pogotovo ako imate više letova, može se dogoditi da ukoliko su letovi prebukirani da vas zamole da ustupite svoje mjesto u zamjenu za kasniji let i dodatnu avionsku kartu. Ovo se događa rijetko, ali se događa.

8. Skupljajte milje. Danas gotovo svaka trgovina ima svoju klupsku karticu kojom skupljate bodove, jednako tako i aviokompanije imaju svoje programe koji vam omogućuju da ako letite s njima skupljate milje koje ćete prema određenom principu kasnije moći zamijeniti za avionske karte. Milje možete skupljati koristeći o određene kreditne kartice pa kada već plaćate nešto, zašto ne sakupljati milje. Jedan od takvih programa je Miles and more, učlanjenje je besplatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s