BALI – RAJSKI OTOK INDONEZIJE

Zamišljamo Bali – idilične plaže, vuklanske vrhunce, stotine hinduističkih hramova, polja riže i visoke palme kokosa koje se njišu na povjetarcu. San je postao java.

Ovo je bilo naše prvo daleko putovanje. Doslovce, jer smo putovali gotovo 24 sata. Za neke stvari u životu se zaista vrijedi potruditi i istrpiti jer nagrada je puno veća.

Zašto smo odabrali Bali? Pa željeli smo otići u tople krajeve gdje bismo mogli i odmoriti, ali i pronaći dovoljno aktivnosti u kojima bismo upotpunili vrijeme. Iako smo imali mnogo planova i želja, neke smo radi vremena morali žrtvovati. Ipak, ne žalim niti jedan trenutak proveden u ovom turističkom raju.

Što mislim da biste trebali znati?

Iako je Indonezija najmnogoljudnija muslimanska zemlja (čak 90% ljudi su muslimani), na Baliju je čak 90% hinduista. Bali je turistički otok, i za razliku od Indonezije prilično pitom. Turisti su ovdje više nego dobrodošli, a i sve je uglavnom podređeno njima. Unatoč tragedijama (dvaju bombaškim napadima 2002. u Kuti i 2005. u Kuti i Jimbaranu), Bali je za turiste sigurno mjesto. Ako ste pristojni, izbjegavate sumljiva mjesta i pridržavate se zakona, ovdje zaista nećete imati problema. Najrigorozniji dio zakona je smrtna kazna, ako vas ulove s drogom, a teško ćete se izvući s „nisam znao“ jer vas o tome upozoravaju natpisi već u zračnoj luci.

Vrhunski hoteli, beskrajne pješčane plaže idealne za surfere (nema morskih pasa, za razliku od australskih plaža), mnoštvo noćnih klubova, i bezbroj mjesta za dobar šoping – glavni su aduti ovog otoka. Da me danas pošaljete na Bali, ponijela bih sa sobom ruksak i nekoliko osnovnih stvari (dakako fotoaparat i novce), a sve ostalo bih kupila tamo i obnovila garderobu.  Zaista ima stvari koje možete kupiti po povoljnim cijenama, a za to čak ne morate ići niti na plac već možete iskoristiti popuste u šoping centrima. Primjerice, mi smo umjesto drangulijica za prijatelje, svima kupili majice i košulje koje su nas stajale ni više ni manje nego 10-25 kn! Dakako, šoping na placu znači da se morate cjenkati, a u startu je cijena za turiste veća i teško da ćete postići onu koju daju lokalnom stanovništvu. Iznimno niski dohodak stanovništva (100-300 $/mj) znači da ćete moći proći jeftinije sa svim uslugama. Za pristojne novce moći ćete jesti u dobrim restoranima, a ako ćete željeti štediti onda ćete moći jesti dobro za jako malo novaca, ali i ne s previše luksuza. Mi smo primjerice jeli u restoranu za 100 kn i to: predjelo, glavno jelo, desert, i dva pića za dvije osobe. Dakako, sami odlučujete koliko ćete potrošiti na hranu te  je moj savjet unaprijed odrediti taj dio budgeta.

Vrijeme i boravak?

Ako tražite jeftine avionske karte tada ćete putovati u off-season iako su tada šanse za loše vrijeme puno veće. Ipak, razlog broj 1 zašto na Bali jest tropska klima koju ublažavaju povjetarci s oceana i suho razdoblje koje traje gotovo devet mjeseci. Kišna sezona traje otprilike od prosinca do ožujka te je obilježavaju česte kiše i visoka vlaga. Suhi dio godine bilježi kratkotrajne pljuskove.

Iz priča prijatelja i neznanih putnika, mogu vam potvrditi da je danas teško definirati suha i vlažna razdoblja te su sve manje razlike u dobima. Mnogi poznanici putuju upravo onda kada ne bi trebali te unatoč najavama imaju lijepo vrijeme. Dakako, sigurno je da ćete imati više šanse za ljepše putovanje kada su i vremenske prilike povoljnije.

Nekoliko savjeta (1)

  • Štedite na avionskoj karti – rezervirajte je nekoliko mjeseci ranije, izvan sezone
  • Vremenske prilike – ako vam je to bitno, birajte sušna razdoblja i izbjegniti vlažno vrijeme (obratite pažnju na sezone destinacije u koju putujete)
  • Šoping – na Baliju je odlična prilika, bez obzira kupujete li u trogovinama ili na placu.
  • Hrana – ne bojte se isprobavanja. Okusi su slični, a možda vam se malo egzotike (npr. kikiriki umak s piletinom) i svidi
  • Novac – nosite sa sobom euro ili US dolar, s tim da računajte da trebate imati nove novčanice dolara jer stare vam vrlo vjerojatno neće htjeti zamijeniti. Prije nego krećete pogledajte tečaj da znate što vam je bolje za ponijeti.
  • budžet – unaprijed odredite koliko ste spremni potrošiti na hranu, smještaj, suvenire, izlete i sl.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s