Kitesurfing kraj Nina / Foto: Sandra Bortek

KITEBOARDING / KITESURFING U NINU

Iako se prema broju turista u Ninu ne bi moglo reći da je ljeto pred vratima, sezona za bordere je počela, pa su mnogi provodili i nekoliko sati na plaži u iščekivanju povoljnog vjetra. Naravno, uz neizostavno praćenje wind-prognoze putem mobitela i zaljevanja rakijicom ne bi li zazvali „povjetarac“.

Kitesurfing kraj Nina / Foto: Sandra BortekŠto je kiteboarding (kitesurfing)? Hm, zapravo zanimljivi vodeni sport, relativno mlad, ali već 2016. bit će dio olimpijskih sportova. Kažu da je ekstremni sport, doduše čini se puno jednostavniji nego što zaista jest, ali pravi znalac mora znati upravljati zmajem i razumijeti vjetar. Mislim da sve ostalo dođe s osjećajem. Čitala sam negdje kako su prve ideje nastale još u 19. Stoljeću s ciljem da se čovjek uzdigne iznad vode, međutim prvo pravo, moderno, predstavljanje kitesurfinga dogodilo se ne tako davne 1996. godine na Havajima. Sve ostalo je dakako novija povijest, a sport postaje sve popularniji. U principu imate dvije osnovne stvari – zmaja i dasku – spoj surfinga, windsurfinga, parasailinga i drugih sportova je očit…

Iskreno, meni je trenutno puno ljepše gledati surfere kako ljubuju s morem i vjetrom. Ove sam godine tako u samo tri dana preplanula do neprepoznatljivosti, a samo zahvaljujući tome što na ninskoj plaži Ždrijac nema hlada, a bura je puhala pa je grijanje na suncu bilo poželjno.

Dvije su škole bile u Ninu. Dečki su zaista strašni, vrlo se lako s njima dogovoriti, a i cijene su transparentne i zapravo ne bih mogla reći jesu li previsoke (oko 1800 kn za tečaj u trajanju od 3 dana), ali zasigurno sve to postaje jeftinije jednom kad naučite osnove i priuštite si samo najam opreme ili odlučite da se kitesurfingo želite baviti i češće pa ćete investirati u kompletnu opremu (rabljeni kite dođe oko 1000 eura).

U posljednjih nekoliko godina bila sam na dvije kitesurfing lokacije – Bol na Braču i u Ninu – i moram reći da mi se ova u Ninu više sviđa jer je čitav dio oko pješčane plaže plitak pa čak i u trenutku kada s kiteom odete poprilično od obale. Na Braču je i cijeli kanal između otoka prilično prometan, a kada vas na tečaju ostave na sredini kanala da se borite sa zmajem koji nikako da se digne,… ne znam… bila bi mi draža ninska opcija…

S kim surfati? Pokušajte sa: Surfmania Centar Nin, Kiteboarding Croatia ili Žutim mačkom…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s