Foto: Sake

Moje prvo jedrenje iliti VIŠKA REGATA

Uvijek je lijepo otići na put. Ponekad se zanesemo pa pogledamo malo predaleko jer nove, zanimljive stvari leže puno bliže nego što mislimo. Meni osobno i nije toliko bitno kamo se ide dok god tamo idem prvi put. Tada je iščekivanje i osjećaj ushićenja, a da ne kažem nestrpljivost, pred totalnom eksplozijom… svih tih osjećaja. Dok god se krećemo, možemo očekivati da će nas život iznenaditi. Jer čekajući nitko baš i nije profitirao (pa čak ni oni nadobudni na burzi).

Mene je eto put odveo u novu avanturu. Jedrenje do Visa za mene je bilo novo iskustvo i još jedna nova destinacija na popisu. Sasvim slučajno, na nagovor prijatelja moj dragi i ja odlučili smo se za ovaj produženi vikend. Niti cijena nije bila previsoka pa smo odmah pristali. Ponekad uopće ne razmišljamo pa odmah kažemo može. Spletom okolnosti moja bolja polovica gotovo je strgala nogu pa je tako jedan lijepi vikend proveo u Zagrebu na bolovanju dok sam ja s nekolicinom nepoznatih tipova digla jedra i zapalila prema Visu.

Poanta priče bila je Viška regata koja se vozila od 17.-19. listopada o.g., a kojoj smo se mi pridružili, ali samo kao promatrači. Bez ikakvih pokušaja natjecanja iako nam je bilo drago kada smo u jednom trenutku bili ispred svih i što nismo zadnji uplovili u luku. Vrijeme je bilo oblačno, vuklo na kišu koja nas je sva sreća zaobišla. Vjetra dovoljno za jedra, ali premalo za očekivane turbulencije i zapljuskivanje valova. Dečki su razvlačili jedra potezali konope, a ja sam sve to vjerno dokumentirala. I priznajem, ostala sam zatečena i nepokretna od osjećaja kojima sada ne mogu pronaći riječi. Oduševljenje! A da nisam morala prevaliti tisuće kilometara prije same pustolovine. ODLIČNO! Ma morate probati. Svakako stavite jedrenje na listu stvari koje morate probati.

Vis nas je dočekao sa suncem pa je i nama odmah bilo draže jer smo mogli fino papati na brodu. Dečki su već imali pripremljeni grah s buncekom (ja sam doduše od svojih Dalmatinaca očekivala pravu spizu, ali očito niš od toga). Posljednjih 6 sati vožnje smo se svi relativno upoznali. Nitko nije završio u moru, brod nismo potopili pa je sve obećavala jedan zanimljivi vikend.
Obišli smo malo Vis i bacili pogled na jedrilice koje su pristigle u luku. Kako da vam kažem da su meni gotovo sve isti i da ne vidim razliku koja je bolja od druge, osim da je jedna velika, a druga nešto manja. A navodno nije sve u veličini!?

Drugi smo dan iskoristili za obilazak otoka pa smo rentali auto i otišli do Komiže i Titove spilje. Komiža je predivna! Ovdje smo proveli prvu polovicu dana, a drugu smo ostali u Visu dok je ostatak ekipe brijao po otoku. Svašta se dogodilo toga dana, ali neke stvari možda je bolje ne ispričati. Znate je kako stvari ispadnu kad fešta krene, pivo se popije pa se prijeđe na vinčeko pa narežete malo sira,… pa pozovete poznate na brod da vam se pridruže… mislim da smo zaista bili najglasniji. Atmosfera je bila odlična! Svi su imali osmijeh od uha do uha, a mi smo preživjeli naših prvih 48 sati zajedno što sigurno znači da to možemo ponoviti.

Povratak je bio u nedjelju. Regatni brodovi su krenuli prije nas, a mi smo posljednji isplovili i ostavili Vis iza nas. Vjetra gotovo niotkuda. Vedro, sunčano i toplo. Krenuli smo prema Hvaru gdje smo jedno od kompića ostavili, a iskoristili smo priliku za kavicu i burek ispred Carpe Diema.
Putem smo stali na Braču na jednom otočiću da se nadobudni okupaju i nastavili put Splita.

Znate je kako je kad znaš da se putovanje bliži kraju, a tebi je sve ljepše i poželiš da ti je tako svaki dan. Ja se svaki put zaljubim iznova u putovanje i svugdje poželi ostati. Još uvijek nemam svoju najdražu destinaciju, jer je to svaki put nova. A novi frendovi? Svakako se nadam da ću s njima ponovo negdje na put ili da ćemo se opet sresti. To je isto bitno na putovanju, jer ne možete sve sami proživjeti i morate s nekim podijeliti, barem dijelić… pustolovine.

Dakle, nije uvijek bitno kako daleko i s kim. Samo nek ima dobre volje!!!

I opet evo malo fotkica s moje prve regate!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s