SAFARI U TUNIS (1)

Čudni su putevi naši
I. DIO

Razmišljala sam o tome kako često preporučujem ljudima kamo otputovati iako na mnogim mjestima ni sama nisam bila. Profesionalna deformacija i ljubav za putovanjima često mi pomuti razum pa ni sama ne znam kamo želim otići. Rješenje sam dakako pronašla pa se sada jednostavno nosim za srcem i kamo me putevi odvedu uopće nije bitno.

Upravo sam se vratila iz Tunisa. Priznajem, otišla sam se predrasudama da je to zemlja čisto turistički orijentirana i da se osim turistički odmarališta, hotelskih kompleksa i kilometarskih pješčanih plaža, ništa drug nema ni za vidjeti. Sada mogu reći da me Tunis u potpunosti osvojio te da će moji putevi jednom ponovo krenuti sličnim ili istim smjerom – prema vratima Sahare.

Nikakva posebna organizacija nije bila u pitanju. Nas troje uplatili smo aranžman od jednog CRO turoperatora koji je imao najjeftiniji aranžman tj. u cijenu je bio uključen i safari, takse i putno osiguranje. Cijena naše avanture bila je 3.485 kn. Hotel 3*, polupansion i puni pansion na safariju. Ideja odlaska bila je spojiti odmor i avanturu. I zaista, dva poputno slobodna dana bila su dovoljna da se odmorimo, okupamo jednom na plaži (samo jednom jer nam je pijesak išao na živce), posjetimo stari dio Hammameta i medinu i potom ostatak vremena provedemo na hotelskom bazenu u potpunosti uživajući. Kavica, pivica, čaj, i hlađenje u bazenu. Ma di ćeš bolje!

1. dan – sletjeli smo sigurno kasno popodne u Tunis, a potom su nas “transferirali” do hotela u Hammametu. Naš hotel bio je Bel Air 3*. Iako je postojala skepsa o kvaliteti smještaja, naša očekivanja bila su premašena i oduševljenju nije bilo kraja. Relativno prostrane sobe (imali smo tri ležaja!), čiste, hotel održavan, bazen koji nas je pozivao da se bacimo u njega. Hrana, četiri vrste glavnog jela bila su dovoljan izbor da ne budemo gladni. Salate u izobilju, a kolači odlični. Voljeli smo doručke zbog izvrsnih kroasana.

Hotel Bel Air 3*, Tunis

2. dan – slobodno. Doručak u 8h! Nema spavanja, nismo došli dangubiti. Bazen!!! Ludilo. Odmah je pala kavica. Nakon kupanca i još malo dremuckanja prošetali smo do plaže. Prošetali? Ma priznajem utrpali smo se u kočiju jer nam je simpatični dečko doviknuo “Come, No money!” To je bila magična riječ, jer kao što ćete i sami primjetiti kad posjetite Tunisiu, da je ovdje BAKŠIŠ gotovo normalna stvar. OStavili smo mu 2 dinara (što u Zagrebu bome ne bismo dali nikome). To je otprilike 8 kn. Dakako, kako su dani odmicali tako je i naš bakšiš zauzeo stalnu razinu od 1 dinara.

Plaža je predivna. Tirkizno plavo more i kilometri pijeska. Wow! NAravno, kupanje i bacanje po valovima i malo sunčanja. Uskoro smo skužili da ovakav lijeni odmor baš i nije za nas, a i pijesak nas je fakat iživcirao, pa smo malo propješačili po plaži, a potom uhvatili s ceste taksti do stare medine. 3 dinara nas je to koštalo (12 kn). Za nas luksuz, a i definitivno ispod svake cijene. Napominjem odmah da je vožnja u Tunisu, općenito, pravi doživljaj, ponekad na gradnici života i smrti – popričično uzbudljivo. NIKAKO NE PROPUSTITI!

Stara medina vam je mali bazar. Uske uličice krcate štandovima i dućanima iz kojih doslovce vrebaju domaći. “Where you from?, Come! One dinar., Russia? Poland? My friend, only for you!” – i tako u nedogled. Neuki, skoro smo dobili slom živaca nakon što nas je jedan profurao kroz tri svoja dućana, mene molio za večeru, uvjeravajući me da nije ljubomoran što imam dečka. ZA ŽENE: plave i punije ovdje najbolje kotiraju. Ponekad pomalo naporni, Tunižani vole nas punije. Naravno, “mršavice” će ovdje isto dobro proći, ali nisu odveć popularne. Čujete li “gezel/gazel” znajte da misle samo na vas – zgodnu tetu strankinju. Nemate li živaca poklonite im smješak i pobjegnite glavnom bez obzira.

Plaža u Hammametu, Tunis / Foto: Sake

Prošećite uličicama medine čije su zidine sagrađene 904 godine te ponovo dograđene/obnovljene u 13 st. za vrijeme dinastije Hafsida. Nemojte se hasati zaviriti gdje god vas volja. Popnite se na utvrdu Kesbah, ulaz stoji 4 dinara, a za slikanje naplaćuju dodatnih 1 dinar. Mi smo plaćali samo za jedan fotić, a gore smo se naslikavali i s kamerom tak da nije neki bed. Pogled je dakako za pamćenje, i obvezno lupite nekoliko fotki za uspomenu.
Uz medinu pronaći ćete resotorančeke, dućane, supermarkete i preporučujem sjesti ovdje negdje na ručak. Meni s tipičnom tuniskom klopom stajao nas je 8,6 dinara. On je uključivao tunisku salatu (odlična, s tunom!), brik s jajima i krumpriom (probati!), kus-kus s piletinom i povrćem i za desert neko voće. Cuga se posebno plaća.

NAPOMENA: vodu morate kupovati tj. piti flaširanu! Led ne stavljati u piće. Voće ako jedete bilo bi zgodno oguliti. Njihovi sokovi (Cola, Fanta, Sprite), valjda su 10 puta slađi nego naši i vjerujem da ćete nakon toga piti dodatno žedni. Izaberite radije vodu. Cijena 1,5 l vode je od 0,5 dinara do 2 dinara (skuplja u hotelima, jeftinija u marketima). Obvezno pijte barem 2 litre dnevno, vjerujte mi nećete to ni osjetiti!

Nakon lutanja, ponovo smo uhvatili taksi, malo se cjenkali i za 16 kn vratili se natrag do hotela. Njegova prva cijena bila je 5 dinara, nakon što smo se okrenuli i mahnuli rukom da ništa, već je cijena bila 4 dinara. To je nekako realno za udaljenost koju smo trebali proći pa se dalje nismo ni htjeli cjenkati. Avanturi nema kraja. Svi se voze po sred ceste, non stop pretiču, mašu rukom, a ako nemaš trubu gadno ti se piše. U jednom trenutku taksista nam je jednostavno stao i izašao iz auta. Naime, on je odlučio skočiti u dućan jer je baš tada bio žedan. Mi dakako smo umrli od smijeha jer bilo je očito da je ovo tek djelić Tunisa koji je pred nama.
U hotelu ponovo lagano brčkanje, večerica i cuga i lagana šetnja okolnim uličicama. Iskoristili smo priliku i telefonirali doma. (DOBRO ZA ZNATI:) jeftinije je telefonirati iz njihovih govornica (PUBLITEL) koje izgledaju kao mala pošta, a onda unutra kad uđete imate nekoliko govornica. Rade na kovanice od 1 dinar, a cijena 1,1 minute razgovora u Hammametu prema Hrvatskoj je 4 kn!!! (s mobitela za to ne možete poslati ni poruku). Cijena varira, pretpostavljam od mjesta do mjesta.

3. dan
– rano ustajanje. Uplatili smo si dodatno izlet u Kartagu, Tunis i Sidi Bou Said i muzej mozaika. Ručak je bio uključen. Cijena 48 dinara. Vrijedilo je. Cijeli smo dan bili u muvinug, vidjeli gro stvari, popili čaj s pinijama i popušili shisu u najstarijoj birtiji u Sidiju. 150 godina se nije mijenjala! Nemojte se čuditi šiši. To nije nikakva droga već duhan pomiješan sa voćem, melasa. Sve zablude o pušenju hašiša u Tunisu i arapskim zemljama zaboravite, jer je on ovdje zabranjen! Predlažem za početnike okus jabuke.

Sidi Bou Said, tunis / Foto: Sake

Mislite li šopingirati u medini u Tunisu, trebat će vam čelični živci. Pokušajte pokazati da vam to što kupujete i nije baš tako potrebno pa ćete lakše spustiti cijenu. Začudit će vas kako su neke stvari zapravo jeftine, a početna cijena je bila ogromna! Dakako, i količina uključuje neki popust. Odvažite se i okušajte se u vještini trgovanja! Ludo i nezaboravno! Za magnete za fržider nemojte davati više od 1 dinara, osim ako nisu baš nešto ekstra posbeni ili veliki!
Povratak u hotel bio je oko 19h te smo ponovo završili u bazenu prije večere. Dakako uz pivicu.
Pivica je u hotelu bila 3,2 dinara.

Sutradan nas očekuje najbolji dio Tunisa. Safari džipovima zbog kojeg smo i došli. Osjećaji se množe u nama. Toliko toga nam se događa da imamo osjećaj da je već prošlo 7 da ne tri dana. Počeli smo pisati i memoare kako ne bismo zaboravili niti jedan detalj našeg puta. Vrijeme koje slijedi biti će nazaboravno…

Uživajte u fotkama…

This slideshow requires JavaScript.

Pročitajte i nastavak priče:

Tunis safari 2

Tunis safari 3

Tunis safari 4

Tunis safari 5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s