Hvar / Photo: Sandra Bortek

LJETO NA HVARU

Nedavo sam bila na Hvaru, nije bio neki poseban razlog već čisto pravo vrijeme da se maknem malo od posla, grada i svi problema. Domaćima je to više nego zanimljivo jer ne dolaze im tako često posjetitelji u ovo doba – u zimu. Baš kad smo išli srela sam prijatelja u Splitu koji se više nego začudio i pitao što se tamo događa da idemo.

Hvar / Photo: Sandra Bortek
Vjerujem da odlazak na neku tipičnu destinaciju u netipično doba svatko odabire po sebi. Volite li istraživati poput mene, onda vam timing i nije toliko bitan. Volite li slikati poput mene, vjerujem da ćete se složiti da svako doba nosi neke svoje posebnosti. Tražite li ljude doći ćete u sezoni, tražite li život mještana i želite li istražiti okolicu i u miru poslikati sve vama interesantne detalje onda ćete poput mene samo tražiti sunce. Nas je vrijeme poslužilo. Friško i sunčano, doduše samo je jedan dan bilo oblačno, ali zato imam razlog više ponovo se vratiti na Hvar.

Zavala – malo mjestašce na južnoj strani otoka Hvara. Ovdje je bila moja lokacija. Apartmanski smještaj. Gazda Franko je jedan zanimljivi čovjek, interesantne prošlosti, a koji će vam rado ispričati sve što vas zanima. Apartmani su komforni. Naš apartman bio je bolje opremljen nego naš stan u Zagrebu pa smo imali i pomalo osjećaj luksuza jer nam apsolutno ništa nije nedostajalo. Pogled s balkona je čaroban i nagnao me da razmislim ostati ovdje ipak malo duže. Nekad davno ovo je mjesto bilo izolirano od ostatka otoka i domaći su morali pješaćiti preko brda kako bi došli do Jelse. Danas nema problem. Do mjesta (od Pitvi prema Zavali) vodi tunel – jednosmjerni, rukom kopani kroz stijenu! Guba je dok se vozite i dođete do tunela, morate sačekati da  prođu svi koji su prije vas krenuli s druge strane.

Da ne mislite kako ste odsjećeni od ostatka svijeta, Jelsa, Vrboska, Stari grad, Hvar, Milna, mjesta su koja ćete vrlo jednostavno obići automobilom i sve vam je nadohvat ruke. (imate otprilike 15ak minuta vožnje do Jelse, do Stari Grada nekih pola sata,… Koristite li staru cestu to će potrajati malo duže… Sjetite se u ljeti ovog mjesta kad grad Hvar bude krcat turistima i kad ugostitelji i iznajmljivači kažu svoje cijene! Nije ni čudo da samo oni dubljeg džepa mogu spavati ovdje u samom centru (a možda vas neki ne bi ni primili!). Iz tog razloga moj je savjet neko manje mjestašce uz obalu, poput zavale. Do mora je nekih 10 minuta hoda i vrijedi uživati na plažicama ispod borova, dok iza vas, kao da vrebaju, vinogradi svjetski poznatih vina – plavca. I ovdje pijte samo to!

Da ne zaboravim – maslinarstvo je jedna lijepa priča. Ovo tekuće zlato slađe je od ostalih, a čak i vaš domaćin će vam moći ponuditi koju kapljicu, a možete ga kupiti i za doma. Med! Mljac! Radišne pčelice čim nešto cvate odmah pobiru ono najbolje. Ovdje nema automobila koji bi zagađivali zrak pa je stoga sve što raste na ovom otoku vrlo visoke kvalitete, a klima je omogućila da ovdje raste gotovo sve što vam padne na pamet!

Evo, željela sam vam samo ukrato predložiti kamo da se uputite, ostavljam vam par slikica da uživate u pogledu poput mene.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s