Jerash, Jordan

PUTOVANJE U JORDAN 3. dio

Krećemo dalje u istraživanje Kraljevine Jordan.

2. DAN
Put nas je odveo do grčko-rimskog grada Jerasha. Ovaj gradić nalazi se nekih 48 km sjeverno od Ammana i jedno je od najbolje očuvanih i najkompletnijih mjesta nekadašnjeg Dekapolisa.

Jerash, Jordan / Foto: SakeDođete li ovdje pred ovo nalazište pred vama će se otvoriti predivna slika Hadrijanovog slavoluka, ulica stupova te ruševine hramova Artemide i Zeusa. Mene su osobno oduševili njihovi amfiteatri koji zbog svoje gradnje imaju izvrsnu akustiku te onaj tko se nalazi na vrhu gledališta izvrsno može čuti pričanje na samoj pozornici.Tu je još i trkalište gdje za turiste danas organiziraju utrke poput u doba Rimljana.
Jerash, Jordan

Prošećite glavnim ulicama, Cardo i Decumanus, prođite kraj fontane, zavirite na tržnicu i mesnicu (vidjet ćete prikaze u kamenu koji zapravo prikazuju namjenu pojedinog prostora na tržnici).
Obvezno se zaustavite na Forum Romanumu, jedinom takvom trgu koji je eliptičnog oblika (rimski trgovi obično su rađeni u obliku kruga ili kvadrata)…

Današnji, moderni Jerash, pokazao je brzi razvoj u posljednjem stoljeću. Jedan od razloga je i njegova strateška pozicija u samom srcu Jordana, ali i turistička važnost samog nalazišta za grad. Jerash je danas druga najpopularnija atrakcija, odmah iza Petre.

Kazalište u Jerashu, Jordan / Foto: SakeGrad je izvrsno očuvan i zbog svoje konstrukcije, jer kad je pogodio potres koji ga je gotovo sravnio sa zemljom, njegove ulice ispod koji se nalazi kanalizacija, ostale su sačuvana i nisu se urušile, što je uvelike pomoglo da se danas grad lakše rekonstruira. I mnogo toga je još zakopano, ali Jordancima kao da se nigdje ne žuri. Iskreno, ono što tamo možete vidjeti je više nego dovoljno da steknete dojam o stvarnoj vrijednosti i veličanstvenosti ovoga grada. Naravno, onoga trenutka kad podignu sve stupove, prizor će biti još facinantniji, a vama predstoji jedino želite li to čekati ili već sutra pojuriti tamo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s