Glavni grad Jordana - Amman

PUTOVANJE U JORDAN (2. DIO)

Kako bih vam predočila smjer svoga putovanja, dodala sam i kartu Jordana. Kao što rekoh put je išao od sjevera prema jugu.

Glavni grad Jordana - Amman

Prva stanica je bio Amman, glavni grad odakle smo krenuli u istraživanje okolice. Put nas je odveo u Madabu (nije naznačeno). Grad mozaika, kako ga još zovu. Potres je uništio najljepše dijelove te kažu da neprocijenjivo bogatstvo leži zatrpano ispod grada, neotkriveno.

 

Jedan od naimpresivnijih mozaika je onaj u grčkoj ortodoksnoj crkvi koji prikazuje kartu ove regije te se vrlo jasno vidi Mrtvo more, Jeruzalem… Karta je pronađena krajem 19. stoljeća, a datira iz 6 st.

Sljedeća stanica je Gora Nebo, gdje je Mojsije umro u 120 godini života. Naime, nakon što je poveo narod u obećanu zemlju i došao na ovo mjesto, rekao je Bogu, zar je to to? Samo to? Bog mu je na to odgovorio. Ti ćeš ovu zemlju vidjeti samo odavdje i nikada nećeš kročiti u nju.
Mojsije je svoj put započeo u 80 godini života, i navodno je bio fizički vrlo sposoban i zdrav i u 120 godini, međutim Bog je odlučio da je vrijeme da ode. Prema zapisima i geografskim odrednicama, smatra se da je Gora Nebo upravo to mjesto, jer se samo s nje za odlična vremena može vidjeti i Mrtvo more, Jeruzalem, Jerihon, Betlehem i mnogi drugi.

Danas se gore nalazi križ koji predstavlja Mojsijev štap i zapravo je dotjeran. Oko štapa je prikazana zmija. (spomenik je napravio talijanski umjetnik Giovanni Fantoni)
Papa Ivan Pavao II na svom hodočašću posjetio je ovo mjesto 2000. godine i tom prilikom je tamo zasadio maslinu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s