Piramide, Egipat

KADA U EGIPAT?

Piramide, EgipatEgipat je oduvijek bio pomalo mistična zemlja. Ne samo zbog piramida koje i danas čuvaju tajne koje današnje čovječanstvo nastoji otkriti. Pustinja za koju se vjeruje da skriva još mnoga nalazišta nama nepoznata.

Egipat će vam ponuditi gotovo sve. Avanturu, doživljaj nove kulture, drugačijih običaja, putovanja Nilom kroz godine povijesti, ali i solidan godišnji odmor ako upravo to tražite.
Želite li istražiti Egipat znajte da se najbolje vrijeme približava. Ožujak, travanj i svibanj pružaju gotovo idealne uvjete (ako se to može tako nazvati) za istraživanje ove zemlje. Temperature su prilično niske (ako uzmemo u obzir da tijekom ljeta idu i preko 40C), nije vruće i zapravo možete uživati na putovanju cijelo vrijeme.
Preporučuje se ponijeti laganu pamučnu odjeću i udobnu obuću, ali kako večeri znaju biti hladne (ipak tako nastaju pustinje) dobro je imati i nešto toplije sa sobom. Krema za sunčanje ovdje će vam dobro doći, da ne kažem kapica ili šešir i sunčane naočale. Imajte na umu ukoliko na putovanju posjećujete mošeju, potrebna vam je odjeća koja potpuno pokriva tijelo i dužni ste skinuti obuću prilikom ulaska.

Egipat /Foto: leonardobc/sxcVidjet ćete kako su samo dobri trgovci ti Egipćani. Spretni i vješti. Pogledate li samo njihov štand smatrat će da želite kupovati, a tada kreće cjenkanje – ponekad do bescjenja. Možda vam se i dogodi poželite li kupiti nešto iz prve da vam trgovac to ne želi prodati. To će značiti da ste dužni pregovarati oko cijene proizvoda. Interesanto, ali to je tako. Jako su slični Turcima u tom pogledu, ali znaju biti vrlo ljubazni i susretljivi. (Ponekda je to i trgovačka fora, ali prolazi).

Što još? Pa htjela bih napomenuti, kako se ne biste razočarali kad dođete tamo, zemlje arapskog svijeta su poprilično zmazane za naš standard, ali to vam je kod njih normalno. Nekima se to možda neće svidjeti, ali oni zaista tako žive – i još su živi! Druga stvar su hoteli. Razlike u kategorizacijama spram naših su očite, ali hotel 3* odgovara njihovoj kategorizaciji. Po mogućnosti ipak birajte hotele 4 ili 5*.
Pijte flaširanu vodu i nemojte konzumirati led kako si ne biste upropastili putovanje. Probavne smetnje vas lako zadese. Kupujete li i jedete voće, obvezno ga ogulite.
Imajte uvijek sa sobom nešto sitnog novca, jer gotovo svi očekuju ili napojnicu ili vas žicaju na svakom ćošku.
Valuta je EGIPATSKA FUNTA (1 USD = 6,3 EGP; 1 EUR = 7,5 EGP)

Odlučite li zaista istražiti ovu zemlju svakako se odlučite na krstarenje jer će vam ono omogućiti da odete duboko u unutrašnjost i iskrcate se kod zanimljivih nalazišta ili gradova.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s