SVI U SARAJEVO

Niste li upućeni u to “što se nosi ove godine” evo par crtica preporuke.

Jedna od novih destinacija koja je u zadnjih godinu dana postala popularna među nama je SARAJEVO. Ne biste vjerovali. Veliki hit je i Nova godina u Sarajevu. Ovogodišnji aranžmani premašili su sva očekivanja. Zašto? Je li to hrana, muzika, ljudi – treba otići i vidjeti.
Ono što je i meni bitno i jedan je od razloga zašto idem u Sarajevo su njihove ćevapdžinice i burekdžinice i što već još imaju. A naravno tu je i večernji dernek u nekom od birceva ili restorana s “domaćom” muzikom. Izvrsn! Uvijek me zanimalo kako se Sarajlije zabavljaju, a sve priče vode k jednom: nema granica dobroj zabavi u društvu prijatelja!

Što vidjeti? Evo što ima u Sarajevu i okolici:
JAHORINA – zimi može napadati i do 3 metra snijega, a izvrsna konfiguracija tla i staze za alpske discipline uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski-centre. Mogu slobodno reći da je popularna vikend-ski destinacija za Hrvate. Ako i niste baš s lovom, Jahorina će biti dobra zamjena za neko od austrijskih ili talijanskih skijališta, doduše ne tako duge staze, ali zato odlične zabave! Ljeti je to predivno područje prkriveno gustom zelenom travom.
BJELAŠNICA I IGMAN – još nekoliko predjela koje ulaže u zimski turizam. Nalaze se svega 25 km od Sarajeva, a ovdje je održan i veći dio XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.
SVRZINA KUĆA – Bogatstvo, šarolikost utjecaja različitih kultura i njihovo spajanja s domaćom baštinom na ovim prostorima, najviše se primjećuje na osobitostima bosanske kuće, ali i na rješenjima velikih stanbenih objekata. Sredinom 20 st. bilo je 145 kula i palača u 115 mjesta širom Bosne.
ILIDŽA – VRELO BOSNE – Tri kilometra duga je aleja platana i kestena koja vas od Ilidže vodi do  Vrela Bosne. Ovdje izvire rijeka Bosna, a cijelo područje prirodni je park s mnoštvom izvora, brzaka, jezeraca i otočića. Vrelo Bosne je morfološki, hidroliški, botanički i hortikulturalni fenomen i jedno je od najatraktivnijih sarajevskih izletišta.
Tu su još HADŽIĆI i ŠAVINCI koji imaju izvrsne uvjete za razvoj turizma (lovnog, zimskog,…), ali tu su i BIJAMBARE i rijeka RAKITNICA izvrsni za lov, ribolov, planinarenje, šetnje, izlete…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s